Planifcarea carierei organizationale – 2

Miscarea verticala
Presupune modificarea nivelului ierarhic, ridicarea sau coborarea pe verticala sitemului de management.In miscarea verticala,problema centrala consta in dezvoltarea competentei in general si a competentei manageriale in special.In cadrul acesteia,individul ramane in domeniul sau functional de pregatire profesionala ,in care a dobadit deja experienta si cunostintele necesare.
Miscarea orizontala
Presupune schimbarea domeniului de activitate,respective transferal individului de la o componenta procesuala si structurala la alta.Miscare orizontala intr-un alt domeniu de activitate impune necesitati noi de specializare si, in consecinta, calitati si aptitudini de specialitate.
Miscarea diagonala
Este o combinatie a celor doua modalitati precedente de schimbare a statutului individului si presupune schimbarea intr-un alt domeniu functional si la alt nivel ierarhic, care impune noi cunostinte de specialitate.Miscarea diagonala consta in schimbarea domeniului functional al individului, concomitant cu schimbarea nivelului sau ierarhic.Aceasta miscare are in vedere dezvoltarea competentei manageriale si profesionale.
Deoarece se au in vedere domenii functionale diferite, nu se poate apela la nivelul unui expert in materie, ci are loc trecerea de la o specializare ingusta data de o activitate sau la o abordare integratoare,sistemica.
O asemenea directie de miscare in cariera joaca un rol important in politicile de dezvoltare a personalului in multe tari dezvoltate ca, de exemplu, Japonia.
Miscarea centripeta
Presupune schimbarea de la anumite subdiviziuni organizationale spre firma de baza.
Deoarece miscarile indivizilor de-a lungul cailor carirei sunt determinate,mai mult sau mai putin, de organizatie, succesul individului in cariera depinde, cel putin in parte, de gradul in care acesta de adapteaza cerintelor organizatiei.
Sub aspect functional si preferential,in ultimul timp a inceput sa fie inteleasa tot mai mult necesitatea directiilor diferite de miscare in cadrul organizatiei,precum si in importanta cailor multiple sau alternative ale acesteia.
Potrivit literaturii de specialitate si practicii manageriale in domeniul resurselor umane,dezvoltarea unor cai realiste ale carierei implica urmatorii pasi:
 determinarea, ca urmare a analizei posturilor, a deprinderilor, cunostintelor si a altor calificari sau cerinte necesare dieferitelor posturi
 identificarea posturilor similare pe baza continutului lor, precum si a calificarii si cunostintelor necesare
 gruparea posturilor similare in familii de posturi
 identificarea directiilor posibile de progress logic in aceste familii de posturi care represinta caile carierei
Dupa opinia specialistilor francezi,un rol impornatt in ceea ce priveste cariera profesionala il are bilantul professional individual,care reprezinta un instrument al managementului carierei si,totodata, un diagnostic al dinamicii acesteia,care permite organizatiei sa anticipeze evolutia carierei profesionale a unui angajat.
De asemenea,bilantul professional este folosit de fiecare angajat in parte pentru a-si orienta eforturile,in functie de situatia concreta, in vederea realizarii unei cariere prin activitatea depusa,calitatile de care dispune,pregatirea profesionala viitoare,etc.Stabilirea unui bilant professional individual este fundamental pentru toate deciziile de orientare profesionala.
Pornind de la rezultatele bilantului profesiobal,se poate stabili o filiera a perspectivei profesionale petru fiecare angajat, in care se prevede succesiunea posturilor ce trebuie ocupate,astfel incat,printr-o pregatire profesionala adeavata,sa-si asigure promovarea.