Planifcarea carierei organizationale

Identificarea angajatilor
Desi, ideal, programul de planificare a carierei organizationale trebuie sa cuprinda toti angajatii, practica manageriala in domeniul resurselor umane dovedeste ca acest lucru se realizeaza destul de greu, deoarece unii angajati, pur si simplu, nu doresc sa participle la procesul respectiv.Astfel, pot exista angajati ale caror interese sunt, in principal, in afara muncii lor,sau care sunt chiar ostili organizatiei.Prin urmare,organizatia trebuie sa identifice, in primul rand, angajatii care doresc sa-si cunoasca capacitatile, abilitatile sau posibilitatile de dezvoltare ,care accepta instrirea necesara si incearca sa-si asume responsabilitatile sporite.

Stabilirea cailor organizatiei
Planificarea carierei organizationale implica,printer altele, stabilirea cailor carierei care arata progresul logic al oamenilor intre posturi.
Ideea de cale a carierei reflecta idea de miscare a oamenilor in cadrul organizatiiilor sau in afara acestora.Asa se explica ca unii specialisti in domeniu ca, de exemplu, Gary Johns vad cariera ca o miscare de-a lungul unui drum in timp, drum care are doua laturi:
 succesiunea obiectiva de pozitii in ierarhie sau cariera externa
 interpretarea individuala subiectiva pe care o da individual experientelor profesionale obiective sau cariera interna
Calea unei cariere se refera la identificarea unei succesiuni de posturi prin care indivizii doresc sa treaca pentru a progresa catre nivelurile ierarhice superioare.
Caile carierei reflecta, de asemenea, oportunitatile oferite de organizatii pentru realizarea unei cariere.
Calea unei cariere constituie modelul succesiunii de posturi care formeaza cariera.
Prin urmare, rezultatul planificarii carierei organizationale consta in numirea sau situarea unei persoane intr-un anumit post, prmiul dintr-o succesiune de posturi.
Pentru a exista, caile carierei nu necesita o prezentare scrisa.Cu toate acestea,pentru obiectivele managementului carierei, caile carierei pot fi folositoare daca sunt clar definite si consemnate intr-un document formal.
Din perspectiva organizatiei, caile carierei constituie informatii deosebit de importante, necesare pentru planificarea resurselor umane, deoarece aceasta activitate are in vedere, printer altele, trecerea planificata a angajatilor printr-o succesiune de posturi.
Din perspectiva individului, caile carierei constau intr-o succesiune de posturi pe care acesta doreste sa le detina pentru realizarea scopurilor pesonale si ale carierei.De asemenea, un individ poate urma o cale a carierei foarte bine definite sau poate avea o cariera dezorganizata prin treceri de la o organizatie la alta sau chiar prin schimbarea diferitelor ocupatii.Deci un individ poate avea o cariera cu o organizatie sau mai multe.
Desi proiectarea cailor carierei nu poate realiza o armonizare deplina a nevoilor organizationale si individuale,planificarea sistematica a carierei permite realizarea unei concordante corespunzatoare intre acestea.
Caile traditionale ale carierei accentueaza indeosebi mobilitatea ascendenta intr-o singura ocupatie, intr-un singur domeniu functional sau de pregatire profesionala,fiecare post fiind obtinut in momentul in care individul dobandeste capacitatea si experienta necesare si dovedeste ca este pregatit pentru prmovare.In cazul unor evenimente insuccese,caile traditionale ale carierei fac destul de deficila folosirea miscarilor laterale sau descendene.
Potrivit literaturii de specialitate insa, in interiorul unei organizatii, se pot distinge mai multe directii de miscare ca, de exemplu, verticale,orizontale,diagonale si centripete.