- Ce este discriminarea?
Discriminarea pe bază de rasă, culoare sau etnicitate (“discriminare rasiala”) reprezintă aproape întotdeauna o violare a drepturilor omului. În conformitate cu Convenţia Internaţională privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (ICERD), convenţia internaţională fundamentală privind interzicerea discriminării rasiale, “…termenul ‘discriminare rasială’ înseamnă orice distincţie, excludere, restricţie sau preferinţă pe bază de rasă, culoare, descendenţă sau origine naţională sau etnică ce are ca scop sau efect anularea sau scăderea recunoaşterii, exercitarea, în mod egal, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în domeniul politic, economic, social, cultural sau în orice alt domeniu al vieţii publice”. Fundamentale pentru principiul non-discriminării sunt drepturile membrilor minorităţilor rasiale, etnice sau naţionale la egalitate în faţa legii şi protecţie egală a legii. Legea internaţională interzice discriminarea rasială într-o serie de domenii incluzând, dar fără a se limita la educaţie, sănătate, locuinţe, locuri de muncă, şi prevederea accesului la bunurile şi serviciile publice. Statele au o obligaţie pozitivă de a preveni, pedepsi şi remedia discriminarea rasială.
În anumite ţări unde lucrează Centrul European pentru Drepturile Romilor (CEDR), mulţi oameni cred că romii sunt împotriva discriminării, pentru că legea sau Constituţia declară discriminarea ilegală, recunoaşte în mod explicit romii ca minoritate sau ceva asemănător. Aceasta reprezintă o neînţelegere a ideii de discriminare aşa cum este aplicată în prezent în Europa. Doar pentru faptul că prevederea legală sau Constituţia internă care interzice discriminarea există în ţara ta, nu înseamnă că discriminarea nu are loc. Existenţa unei legi împotriva discriminării în ţara ta nu exclude posibilitatea ca tu să fii discriminat – înseamnă doar că tu deţii un instrument împotriva discriminării. De fapt, poţi fi discriminat în diferite moduri în fiecare zi.
- Cum stiu daca am fost discriminat?
- Cum pot demonstra ca am fost victim unei discriminari ilegale?
Cei mai mulţi dintre noi ştim cum să recunoaştem acte discriminatorii vizibile. Acestea au loc în mod frecvent în Europa. Ţi s-a întâmplat să ţi se refuze ţie sau unei persoane cunoscute ţie un serviciu într-un local sau restaurant pentru că chelnerul sau patronul a spus că nu serveşte “ţiganii”? Cunoşti pe cineva căruia i s-a refuzat un loc de muncă, apartament sau asistenţă medicală pe motiv că este rom, romani? Ai văzut vreodată un semn marcator pe care era scris că este interzis accesul “ţiganilor” sau “romilor”? Aceste sunt acte discriminatorii vizibile. CEDR dovedeşte discriminarea în astfel de cazuri prin folosirea documentului sau semnului care interzice accesul romilor, ca şi prin luarea de declaraţii detaliate de la persoane care au văzut sau auzit acte de discriminare.
O altă categorie de acte directe de discriminare o reprezintă acţiunile în care cuvântul “romi” sau “ţigani” nu a fost folosit în mod explicit, dar în care este posibil să dovedeşti că discriminarea a avut loc. De exemplu, multe baruri sau restaurante interzic accesul romilor şi a altor persoane de culoare sub pretextul că ei acceptă numai “ membrii de club” sau afirmând că au o petrecere privată. Similar, după cum reiese din rapoarte, romilor care candidează pentru locuri de muncă li se spune să vină la interviu, dar atunci când se prezintă la interviu iar persoanele care le oferă slujba văd că sunt romi, candidatului i se spune că nu sunt posturi libere sau că au fost recent ocupate.
Cum poate o persoană dovedi că a avut loc un act discriminatoriu în astfel de cazuri? Câteva organizaţii din Europa centrală şi de est au folosit cu succes o tehnică numită “testare”. Testarea prevede trimiterea unor perechi de romi şi neromi, care seamănă ca manieră de a se îmbrăca, calificări, etc să candideze pentru un loc de muncă, apartament sau sa intre într-un restaurant sau discotecă unde se suspectează că discriminarea împotriva romilor se practică în mod regulat. Dacă perechea neromă este tratată în mod diferit de cea romă – de exemplu dacă perechii nerome i se permite accesul în discotecă, iar perechii rome i se cere un act de membru şi apoi i se interzice accesul – atunci ar trebui făcută o declaraţie detaliată luată în mod discret de la toţi aşa-zişii “testatori”. Această declaraţie reprezintă evidenţa actului discriminatoriu şi, în multe ţări, aceasta poate fi folosită în instanţă.
În domeniul discriminării, se pare că există un expert în fiecare mulţime. Mulţi oameni îţi vor spune că doar pentru faptul că tu te simţi discriminat, nu înseamnă neapărat că ai fost victima unui act discriminatoriu. Şi nu există nici o urmă de îndoială că nu ar fi adevărat – nu toate actele dureroase sunt discriminatorii:
- În primul rând, foarte puţine persoane care nu sunt experţi ştiu într-adevăr multe despre ceea ce este sau nu este considerată discriminare rasială conform legii. Dacă tu crezi că ai fost discriminat, merită verificat împotriva descrierilor discriminării directe sau indirecte prezentate mai sus. Pare că se înscrie în una dintre aceste categorii? Daca da, atunci ar putea fi vorba de discriminare. Merită să contactezi CEDR-ul sau o organizaţie locală, specializată în servicii anti-discriminare pentru a afla dacă se poate acţiona în vreun fel.
- Legea internaţională în domeniul anti-discriminării este de fapt foarte puternică. Conform legii internaţionale, cei mai mulţi experţi sunt de acord că interzicerea discriminării rasiale are puterea de a găzdui legea internaţională – adică, discriminarea rasială este interzisă oriunde, chiar dacă ţara ta nu a adoptat legi prin care să o interzică sau nu a ratificat ICERD.
Deci, în domeniul discriminării rasiale, instinctele tale reprezintă un ghid foarte bun – dacă simţi că ai fost discriminat, sunt şanse foarte mari ca aceasta să se fi întâmplat