Cum se poate realiza formarea profesionala

In primul rand, toate programele de formare profesionala trebuie sa fie autorizate si certificate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA), in colaborare cu Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii. Cursurile pot fi tinute doar de formatori autorizati ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari).

Conform Codului Muncii, programele de formare profesionala pot fi realizate prin participarea la:
– Cursuri organizate de angajator sau alti furnizori de servicii de formare profesionala atat in tara, cat si in strainatate;
– Stagii de practica si specializare (in tara si in strainatate);
– Stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
– Stagii de ucenicie la locul de munca.

De asemenea, angajatii pot participa si la diferite programe individuale de formare profesionala, programe de training, coaching sau mentorat, conferinte, activitati de cercetare, voluntariat, diferite competitii profesionale, webinarii sau programe de internship.

Programele de formare profesionala se pot desfasura intern, in cazul in care sunt organizate de catre angajator, sau extern, daca sunt organizate si coordonate de alte organizatii. Cu alte cuvinte, acestea se pot desfasura astfel:
– La sediul angajatorului;
– La sediul furnizorilor autorizati;
– La sediile agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca.

Fiecare sediu trebuie sa fie dotat cu aparatura necesara pentru buna desfasurare a cursurilor de formare profesionala: materiale de studiu, echipamente audio-video, sisteme de afisare si accesorii pentru birou.

Pentru a urma cursuri de formare profesionala, se pot incheia doua tipuri de contracte:
– Contract de calificare profesionala – prin care salariatul se obliga sa urmeze cursurile organizate de angajator pentru a obtine o calificare profesionala, poate fi incheiat pe o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni pentru salariatii care au cel putin 16 ani;
– Contract de adaptare profesionala – in cazul angajatilor debutanti care trebuie sa se adapteze la noul loc de munca si se incheie pe durata determinata, de cel mult un an.

Codul Muncii prevede faptul ca pot incheia contracte de calificare profesionala doar angajatorii care au primit autorizatie de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.