Formarea profesională – ce este și cum te ajută în carieră?

Ce este formarea profesională ?

Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.

Formarea profesională se poate realiza prin:

1.Participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară sau din străinătate.

2.Stagii de adaptare profesională la cerințele postului şi ale locului de muncă.

3. Stagii de practică şi specializare în țară şi în străinătate.

4. Ucenicie organizată la locul de muncă.

5. Alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.

De asemenea, angajații pot participa și la diferite programe individuale de formare profesională, programe de training, coaching sau mentorat. Pot fi in aceeasi categorie și conferințele, activitățile de cercetare, voluntariat, diferite competiții profesionale, webinarii sau programe de internship.

Nu sunt considerate formare profesională instruirile de zi cu zi făcute de către angajator, alte pregătiri neplanificate sau pregătiri care au loc în instituții de învățământ.

Care sunt obiectivele formării profesionale?

Formarea profesională are ca obiectiv principal îmbunătățirea abilităților și însușirea de noi cunoștințe. Programele au scopul de a oferi posibilitatea angajaților de a-și îmbunătăți competențele profesionale.

Iată câteva dintre obiectivele principale:

Obținerea unei calificări profesionale.

Adaptarea angajaților la cerințele locului de muncă și ale postului respectiv.

Promovarea la locul de muncă.

Dezvoltarea carierei profesionale.

Actualizarea cunoștințelor și abilităților profesionale pentru locul de muncă respectiv.

Perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază.

Reconversia profesională pentru angajații care vor să lucreze în alt domeniu.

Dobândirea de cunoștințe avansate.

Deși toate aceste avantaje favorizează orientarea spre formarea profesională, în piața muncii încă întâlnim reticenţe de ambele părți. Unele țin de disponibilitatea timpului iar altele de investiția financiară, mai ales în perioadele de criză economică.

Încurajăm însă să se privească  dincolo de aceste piedici de moment pentru că beneficiile pe care le poate aduce formarea profesională se revarsă în mod pozitiv în perioada imediat următoare atât pentru angajat, cât și pentru angajator.