


Cod apel: POCU/658/6/2/ Cresterea participarii la învaþamântul ante-prescolar si prescolar, în special a grupurilor cu risc de parasire timpurie a scolii, cu accent pe copiii apartinând minoritatii roma si a celor din mediul rural.
Cod proiect 133243
Titlul proiectului – Educatie anteprescolara incluziva pentru viitor
Componenta 1 – DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE EDUCATIE ANTEPRESCOLARA – Regiuni mai putin dezvoltate
Axa Prioritara – Educatie si competente
Operaþiunea – Cresterea participarii la învaþamântul anteprescolar si prescolar, în special a grupurilor cu risc de parasire timpurie a scolii, cu accent pe copiii aparþinând minoritaþii roma si a celor din mediul rural
Obiective proiect
OG. Imbunatatirea educatiei ante-prescolarilor in regiunea Sud-Est, prin implementarea unor instrumente de educare, pentru minim 73 copii, in special pentru grupurile cu risc de parasire timpurie a scolii
Proiectul, prin modelul propus de dezvoltare a competentelor ante-prescolarilor pentru copii, (accent pe copii apartinand minoritatii Roma si a celor din mediu rural) propune instrumente necesare si viabile pentru implementarea conceptului de educatie timpurie anteprescolara.
Obiectivul general al proiectului contribuie la realizarea obiectivului major POCU de dezvoltare a resurselor umane prin cresterea accesului la un sistem de educatie, dar si la obiectivul specific POCU 6.2. privind Cresterea participarii la învaþamântul ante-prescolar si prescolar, în special a grupurilor cu risc de parasire timpurie a scolii, cu accent pe copiii aparþinând minoritaþii roma si a celor din mediul rural.
Efectele pozitive pe termen lung ale proiectului constau in: cresterea gradului de educare a unui numar de 73 copii prescolari si informarea/ consilierea a parintilor/tutorilor/ persoanei care are in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate
Proiectul constituie un model de bune practici in domeniul educational pentru copii anteprescolari, prin sustinerea si promovarea serviciilor educationale pentru copiii anteprescolari, ca un instrument flexibil si durabil, pentru dezvoltarea educationala si crearea de locuri de educare pentru copiii ante-prescolari la nivel regional si local, dar si prin promovarea si incurajarea informarii si consilierii a parintilor/tutorilor/ persoanei care are in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate.
Obiectivele specifice ale proiectului
OBS1. Cresterea sanselor de educare a 73 copii ca urmare a participarii la serviciile de educatie anteprescolara a copiilor
OBS2. Incurajarea si sustinerea directa a parintilor/tutorilor/persoanei care au in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate prin servicii de informare si consigliere, masuri de acompaniere
OBS3. Dezvoltarea de noi servicii si materiale de invatare pentru 73 copii din invatamantul anteprescolar
EGALITATE DE SANSE
Proiectul urmareste promovarea egalitatii intre femei si barbati prin masuri de asigurare a unui nivel egal de vizibilitate, afirmare si participare pentru ambele sexe in toate etapele si activitatile acestuia. Proiectul promoveaza si independenta economica a femeilor din grupul tinta prin stimularea participarii in egala masura cu barbatii, astfel incat singurele criterii pentru participarea la activitatile de informare si consiliere a parintilor/tutorilor/ persoanei care are in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate, sa tina cont doar de calitatea maternala a acestuia, fara a face diferente pe criterii de gen. In cadrul proiectului se vor desfasura activitati de informare si constientizare a tuturor actorilor implicati cu privire la promovarea egalitatii intre femei si barbati si accesul la ocupare pe cont propriu pe criterii exclusive de meritocratie. In ceea ce priveste angajatii proiectului se urmareste atingerea unui nivel echilibrat al proportiei intre femei si barbati, promovand astfel accesul egal pentru ambele sexe pe piata muncii si niveluri de remuneratie bazate exclusiv pe experienta specifica si pregatire profesionala. Pe intreaga durata a proiectului se va asigura un mediu de lucru adecvat, promovand inclusiv adoptarea programului flexibil atat pentru femei cat si pentru barbati.
Egalitate de gen
Proiectul urmareste atingerea obiectivului orizontal POCU: egalitatea de sanse si non-discriminarea, prin considerarea in elaborarea si implementarea proiectului a principiilor de incluziune sociala si a celor nediscriminatorii. Se urmareste ca in elaborarea si implementarea tuturor etapelor si activitatilor proiectului sa nu existe nicio deosebire, excludere, restrictie sau preferinta indiferent de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosirii sau exercitarii in conditii de egalitate a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
Membrii grupului tinta vor avea acces la sesiunile de informare si consiliere in mod nedicriminatoriu pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, echipa de elaborare si de implementare a proiectului precum si personalul subcontractat va avea in componenta sa persoane implicate in aceeasi masura in derularea activitatilor si managementului proiectului tinand cont de competentele profesionale ale fiecaruia, fara nicio restrictie legata de gen, varsta, categorie sociala, convingeri politice sau religioase etc., fiind tratati egal in functie de munca depusa si drepturile salariale ce le revin in conformitate si cu Codul Muncii si legislatia in vigoare.
Nediscriminare
In conformitate cu obiectivele SN “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitaþi”, in cadrul proiectului vor fi asigurate drepturile persoanelor cu dizabilitati si accesul acestora la educatie (informare si consiliere). De asemena se vor accesibiliza spatiile de curs, care conduc in mod direct la accesul echitabil al persoanelor cu dizabilitaþi la activitatile de informare si consiliere, la eliminarea discriminarii si asigurarea egalitaþii sanselor, promovarea si protecþia drepturilor, la condiþii de trai decente pentru îmbunataþirea continua a calitaþii vieþii.
Se va asigura accesul nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilitati in cadrul procesului de selectie al grupului tinta, la participarea sesiunile de informare si la cele de consiliere.
Accesibilitate persoane cu dizabilitaþi
Modificarea structurii famililor din regiunea Sud-Est, in special a celor ai caror membrii sunt plecati la munca in strainatate determina implicatii profunde in educatia copiilor, ceea ce se traduce prin necesitatea asigurarii unor conditii adecvate de educatie inclusive copiilor anteprescolari. Pentru imbunatatirea educatiei acestei categorii de copii vor fi implementate o serie de masuri de informare si consiliere