Servicii de educatie anteprescolara

Activitatea de educatie anteprescolara (cresa) se va desfasura zilnic, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, precum si a vacantelor. Activitatea de cresa se va desfasura timp de 8 ore pe zi, in 2 serii, programul fiind de 4 ore pe serie. Fiecare serie va avea cate 5 grupe, in total vor fi 10 grupe de copii pe zi. Fiecare grupa va avea 7 sau 8 copii. Programul de educatie anteprescolara, in cadrul proiectului, se va desfasura pe o perioada de 24 luni.

Educatia anteprescolara se va realiza pe baza unui curriculum national, centrat pe dezvoltarea fizica, cognitiva, emotionala si sociala a copiilor, respectiv diagnosticarea si remedierea timpurie a eventualelor deficiente de dezvoltare.

Domeniile de dezvoltare ale copilului, precum dezvoltarea fizica, sanatatea, igiena personala, dezvoltarea socio-emotionala, dezvoltarea cognitiva, dezvoltarea limbajului si a comunicarii, dezvoltarea capacitatilor si atitudinilor in invatare, sunt esentiale pentru realizarea unei educatii particularizate, prin identificarea de catre cadrul didactic atat a potentialului copilului, cat si a dificultatilor/deficientelor fiecarui copil in parte. Educatia anteprescolara in perioada copilariei timpurii vizeaza dezvoltarea generala a copilului, care urmeaza sa ii asigure acestuia un start bun in viata. Tipurile de activitati desfasurate cu copiii anteprescolari in cadrul proiectului sunt: a) jocul cu jucaria, jocul simbolic, jocul de constructie, jocul didactic; b) activitati artistice si de indemanare: desen, modelaj, activitati practice; c) activitati de muzica si de miscare: auditii, jocuri muzicale, jocuri cu text si cant, cantece; d) activitati de creatie si de comunicare: povestiri, memorizari, lucrul cu cartea, citire de imagini; e) activitati de cunoastere: observari, lecturi dupa imagini, activitati matematice, convorbiri, jocuri didactice, experimente; f) activitati in aer liber: plimbari, jocuri la nisipar. In ceea ce priveste durata activitatilor, pentru sugari, durata unei activitati este de cel mult 5 minute, pentru copiii cu varste intre 1 si 2 ani durata activitatii creste pana la cel mult 10 minute. Activitatile in educatia anteprescolara vor fi alternate cu pauze. Acestea vor avea o durata cel putin egala cu durata activitatii. Activitatile de ingrijire si educatie destinate copiilor anteprescolari se desfasoara pe baza unei planificari care vizeaza proiectarea tuturor activitatilor in care sunt implicati copiii, respectand programul zilnic stabilit de curriculumul pentru educatia anteprescolara si metodologia specifica de aplicare a acestuia.

Selectia

entru activitatea de Desfasurare a sesiunilor de informare si consiliere a parintilor/tutorilor/ persoanei care are in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate se vor angaja experti de consigliere si informare care vor efectua 3 sesiuni de informare de cate 3 zile pe sesiune. Sesiunile de consiliere vor fi individuale sau de grup si se vor desfasura atat la demararea programului de cresa, cat si pe parcursul desfasurarii acestei activitati (a doua sesiune), iar cea de a treia sesiune se va desfasura la final. In ceea ce priveste selectia persoanelor care vor beneficia de informare si consiliere, acestea vor face parte din categoria parintilor,/ tutorilor/ persoanei care are in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate.si care doresc sa isi inscrie copilul anteprescolar la activitatea de cresa. depun dosarul de inscriere la selectia copiilor in vederea inceprii activitatii educationale anteprescolare, in termenele si conditiile stabilite prin prezenta metodologie; sunt de acord cu furnizarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, a implementarii proiectului si a indeplinirii obligatiilor de raportare a beneficiarului, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare; nu figureaza cu mentiuni judiciare si/sau fiscale la organele competente; indeplinesc conditiile prevazute de legislatia in vigoare privind evitarea conflictului de interese.