Repere fundamentale în DEZVOLTAREA LIMBAJULUI, A COMUNICARII SI A PREMISELOR CITIRII SI SCRIERII ale copilului de la nastere la 3 ani

Limbajul si comunicarea, dar si achizitiile premergatoare citit-scris-ului prind viata în cadrul unui proces complex, intens, care debuteaza la nastere.

Drumul de la nou-nascutul care gângureste (emitând sunete) ca expresie a bucuriei în prezenta mamei, pâna la jocul simbolic, care se bazeaza pe stapânirea limbajului, se prezinta ca un proces interactiv în care copilul învata sistemul de sunete (fonologie), cuvinte (morfologie) si structuri gramaticale (sintaxa), sensurile cuvintelor (semantica), folosirea adecvata a acestora, în prezenta si asistat/sustinut/stimulat continuu de apartinatori/familie, de grupurile de joaca formale (în cadrul institutiilor de educatie timpurie) sau informale, sau de catre comunitate. Modelele verbale ale copilului, modalitatile de stimulare, varietatea experientelor de învatare, atitudinea adultilor din mediul apropiat copilului fata de carte si aprecierea acesteia, interesul acordat comunicarii scrise în copilaria timpurie, toate acestea sunt variabile care influenteaza si determina achizitiile copilului cu dezvoltare tipica în domeniul dezvoltarii limbajului, a comunicarii si a premiselor citirii si scrierii.

Cele doua subdomenii ale domeniului studiat, Dezvoltarea limbajului si comunicarii, ca si Premisele citirii si scrierii sunt corelate si se produc concomitent de la nastere la 7 ani (ca si ulterior). Nu este posibil sa separi achizitia unui aspect de a celorlalte, cu toate ca, în timp, focalizarea se produce asupra unui aspect specific mai mult decât asupra celorlalte.

Subdomeniul Dezvoltarea limbajului si a comunicarii vizeaza capacitatea copilului de a asculta si a întelege semnificatia limbajului vorbit, capacitatea copilului de a vorbi si comunica eficient, dincolo de vârsta acestuia, capacitatea sa de a se exprima corect gramatical si de a-si dezvolta vocabularul, astfel încât sa poata fi înteles nu numai în mediul familiei, dar si în institutia de educatie timpurie, în grupurile de copii frecventate sau în mediul extins al comunitatii. Achizitiile în acest subdomeniu se realizeaza gradual începând de la nastere si sunt puternic dependente de contextul stimulativ în care copilul creste si se dezvolta.

Subdomeniul Premisele citirii si scrierii pune accent pe dezvoltarea interesului pentru carti si tiparituri si, implicit, pentru citit, pe identificarea, discriminarea sunetelor limbii si realizarea corespondentei dintre simboluri abstracte si sunete, pe dobândirea si interpretarea informatiilor, urmarea directiilor, localizarea spatiului si a evenimentelor, etc. prin intermediul limbajului scris, pe constientizarea mesajului vorbit/scris si însusirea deprinderilor de scris în scopul comuncarii unui mesaj.

Acest subdomeniu atrage atentia asupra multor abilitati care toate contribuie înca de la nastere la procesul de dezvoltare a premiselor citirii si scrierii, atât de importante pe tot parcursul vietii. Este important de stiut ca exista experiente pe care copilul le poate si e recomandat sa le aiba cu cartea înca de la nastere, parcurgând în acest fel drumul de la explorari bazate pe simturi, la capacitatea de alegere a cartii ca obiect preferat, la dobândirea de informatii prin intermediul cartii – pe care le poate împartasi co-vârstinicilor sau adultilor. Cultivarea interesului pentru citit la copii în aceasta perioada a vietii este subliniata prin practicile de sprijin oferite drept inspiratie adultilor din mediul apropiat al copiilor. Citirea unor carti de povesti, poezii, întâmplari în care copilul este personajul central, carti despre copii apartinând unor culturi diferite, carti despre copii “speciali”, a citi zilni si a extinde durata lecturii pâna la 30-40 de minute în cazul copiilor care se apropie de 7 ani, sunt numai câteva din sugestiile oferite.

Tot în cadrul acestui subdomeniu este vizat parcursul construirii premiselor scrisului, de la primele linii trasate, depasind etapa mazgalelilor ca pretins scris pâna la descoperirea de catre copil a întelesului pe care-l poarta propriului nume, pâna la folosirea scrisului pentru îndeplinirea unor scopuri diverse si rolul important al adultului de a pune la dispozitia copilului materiale pentru exersarea musculaturii fine sau de a juca diferite jocuri care sa includa si literele.

Dezvoltarea capacitatii de ascultare si întelegere (comunicare receptiva)

Reper 1: Copilul ar trebui sa fie capabil sa asculte în scopul întelegerii limbajului.

Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 1. Se întoarce pentru a localiza vorbitorul. 360. Recunoaste vocile persoanelor cunoscute si se întoarce spre vorbitori. 2. Prefera sunetele vocilor cunoscute (mama, tata) fata de alte voci sau înregistrari. 3. Râde în hohote când i se vorbeste cu afectiune.Practici de sprijin   • Vorbiti-i copilului cu ton prietenos si cu articularea clara si corecta a cuvintelor, asigurati-va ca va asculta prin stabilirea contactului vizual, miscati-va încet în jurul copilului, când îi vorbiti. • Organizati pentru copil un mediu bogat în stimulari auditive (muzica, jucarii muzicale, interactiuni permanente cu persoane din familie). • Jucati cu copilul jocuri de tip „Cucu-bau”. • Cântati cântece si vorbiti frecvent cu copilul. • Vorbiti cu copilul despre evenimentele, activitatile zilnice, accentuati aspectele reusite, emotiile pozitive în relatarea lor.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 4. Actioneaza adecvat la comenzi care include verbe (vino, deschide/închide…). 5. Repeta un mesaj verbal simplu atunci când îl aude. 6. Participa la jocuri/cântece/poezii însotite initial de gesturi. 7. Asculta povesti si povestiri scurte, simpPractici de sprijin •  Folositi un vocabular cât mai divers atunci când vorbiti cu copilul. Rostiti corect cuvintele în dialogul cu acesta. • Cereti copilului sa transmita un mesaj verbal scurt în timpul jocului sau al activitatilor zilnice. • Organizati jocuri sau cântati/folositi casete muzicale pentru copii cu cântece în care miscarea si gesturile însotesc versurile; jucati-va, puneti în scena împreuna versurile cântecelor („Daca vesel se traieste”, „Mingea sare”). • Cititi zilnic copilului explicând cuvintele necunoscute; introduceti cuvintele noi prin povestirea/descrierea a ceea ce experimenteaza copilul prin toate simturile (ceea ce vedem gusta, pipaie, aude sau miroase).

Reper 2: Copilul ar trebui sa fie capabil sa înteleaga semnificatia limbajul vorbit.

Indicatori   8. Indica obiecte familiare când ele sunt denumite. 9. Îndeplineste comenzi simple însotite de gesturi (ex. spune „Pa-pa” când este solicitat sau aplauda împreuna cu un adult sau face „bravo!”). 10. Înceteaza o activitate simpla în 75% din cazuri atunci când i se spune „Nu”. 11. Indica, la cerere, persoanele cunoscute („Unde este bunica?”) si obiecte familiar („Arata-mi camera/patutul ta/tau”). 12. Raspunde afirmativ sau negativ la întrebari cu raspuns „Da” sau „Nu” („Vrei apa?”).Practici de sprijin • Faceti posibil pentru copil sa arate obiectul atunci când acesta este denumit. • Actionati ca un model pentru copil; încurajati copilul sa va imite. • Explicati copilului pe întelesul acestuia motivul pentru care nu are voie sa faca un anumit lucru (folositi consecintele naturale ale actiunilor). • Jucati jocuri de denumire si indicare a partilor corpului, persoanelor din familie, obiectelor din apropiere: „Unde sunt ochii tai?”, „Ce este aceasta?” (aratând gura). • Purtati dialoguri cu copilul de la vârste cât mai mici, oferind acestuia posibilitatea de araspunde non-verbal, apoi verbal.

Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 13. Identifica anumite persoane, obiecte si  actiuni dupa denumire. 14. Raspunde la comenzi care includ verbe („sari, alearga, deschide, prinde, adu-mi…”). 15. Îndeplineste 2 comenzi corelate redate prin folosirea unor structuri mai complexe care includ substantiv, verbe, adverbe, adjective („Aseaza jucariile de construit în rafturile lor si vino la masa”). 16. Adreseaza întrebari simple: „Ce este?”.Practici de sprijin • Jucati jocuri de tip: „Ascunde obiectul”. • Ajutati copilul sa vorbeasca la telefon cu o persoana cunoscuta. • Implicati copilul în rezolvarea unor situatii simple secventiale, repetând sarcina sau realizând actiunea împreuna la început sau jucati jocuri de ascultare si întelegere cu copilul („Fa ca mine!”). • Raspundeti întotdeauna întrebarilor copilului. Puneti la dispozitia copilului carti cu imagini, reviste, cu scopul de a provoca si stimula discutiile cu acesta.

Dezvoltarea capacitatii de vorbire si comunicare (comunicare expresiva)

Reper 3: Copilul ar trebui sa fie capabil sa comunice eficient.

Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 17. Gângureste, vocalizeaza ca raspuns la vorbirea altei persoane, lalalizeaza. 18. Raspunde prin gesturi la întrebari simple. 19. Imita intonatia vocii altora (sub aspectul  tonului, ritmului, mimicii). 20. Rosteste cuvinte monosilabice si bisilabice cu sens pentru a atrage atentia celor din jur. 21. Foloseste onomatopee pentru a imita glasul animalelor, a unor fenomene, sau a le denumi. 22. Comunica o nevoie prin cuvinte, expresii faciale sau gesturi care exprima actiuni. 23. Imita saluturi simple, formule de politete. 24. Asociaza cuvinte cu onomatopee.Practici de sprijin • Expuneti copilul limbajului de la nastere, comunicând, vorbind si citindu-i acestuia. • Aratati copilului ca întelegeti ceea ce spune prin gesturi sau expresii faciale; transformati raspunsul sau într-unul de tip verbal. • Vorbiti expresiv, expresiile fetei, intonatia sunt importante pentru a stimula interesul si reactiile copilului. • Aratati si numiti diferite obiecte familiare în fata copilului; invitati copilul sa repete sau sainitieze acest joc; dati copilului posibilitatea de a contribui cu câte un cuvânt atunci când îi cititi sau îi spuneti o poveste urmarind diferite imagini. • Inserati jocuri cu onomatopee atunci când rasfoiti/cititi carti despre animale sau fenomene cunoscute de copil. • Constientizati intentia de comunicare a copilului; pretuiti nivelul de comunicare al fiecaruia. • Initiati de timpuriu copilul în folosirea normelor de comportament civilizat. Salutati si invitati copilul sa salute, sa multumeasca folosindu-va de fiecare context adecvat. • Aratati copilului ca întelegeti onomatopeele folosite de el. Repetati cuvântul corect, pentru ca în timp, onomatopeele sa fie înlocuite cu substantivele/verbele corespunzatoare.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 25. Îsi spune numele sau porecla/diminutivul când este întrebat(a) sau când se prezinta. 26. Cunoaste numele membrilor familiei. 27. Arata cu ajutorul degetelor câti ani are. 28. Adreseaza întrebari pentru a extinde  cunoasterea „Ce este?” 29. Foloseste cuvinte care desemneaza categorii simple (animale, mâncare, jucarii). 30. Foloseste intonatii diferite pentru a transmite diferite mesaje. 31. Foloseste gesturi si limbajul corpului pentru a exprima nevoi si sentimente (îmbratiseaza spontan membrii familiei). 32. Se adapteaza interlocutorilor diferiti (când vorbeste cu un copil îi foloseste numelePractici de sprijin • Oferiti copilului posibilitatea de a se prezenta în diverse contexte (vecini, cunostinte, personal din gradinita, medic). • Povestiti copilului istorioare despre familie, cultura acesteia sau comunitatea din care provine. • Ajutati copilul sa realizeze corespondenta dintre numar si cantitate, prin imitatie, pâna la împlinirea vârstei de 3 ani. • Raspundeti întrebarilor copilului. Stimulati-l sa adreseze întrebari despre obiecte si fenomene interesante. Adresati întrebari deschise pentru a oferi modele pentru întrebarile adresate de acesta. • Puneti la dispozitia copilului carti cu imagini care reprezinta diferite categorii (ex. carti cu imagini de tipul animalul si puiul sau, obiecte de uz casnic, jucarii etc.). • Oferiti modele în folosirea tonului, intonatiei vocii copilului în vorbire, actionând ca un model de comunicare. • Când cititi povesti copilului folositi diferite marionete, papusi pe degete, pentru a-l învata sa descifreze si sa foloseasca limbajul non-verbal. • Dati copilului posibilitatea de a comunica cu alti copii, adulti în diferite contexte (familie,vecinatate, comunitate, institutii).

                  Reper 4: Copilul ar trebui sa fie capabil sa demonstreze capacitatea de a se exprima corect  gramatical.

Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori   33. Foloseste cuvinte cu valoare de propozitie (ex. „Sus” – comunica faptul ca vrea sa fie luat în brate). 34. Foloseste propozitii laconice („Mama, pa”). 35. Îmbina cuvintele cunoscute cu onomatopee pentru a transmite un mesaj („Uite mac”).Practici de sprijin • Când va adresati copilului, utilizati propozitii simple, corecte din punct de vedere gramatical. • Laudati copilul pentru încercarea sa de a exprima în propozitie. Reluati propozitia în forma completa: ”Mama a plecat”. • Utilizati în vorbirea cu copilul un limbaj simplu, fara diminutive.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 36. Foloseste structuri gramaticale simple în care asociaza substantive, substantive si  verbe, verbe si pronume posesive, substantive si adjective, substantive si adverbe. 37. Foloseste verbe la timpul trecut („Tata a plecat”). 38. Foloseste pronumele posesiv „al meu” si apoi pronumele personal persoana I singular („Eu”). 39. Începe sa foloseasca pluralul substantivelor corect. 40. Foloseste negatia în vorbirea spontana („Nu”). 41. Formuleaza întrebari (incorect din punct de vedere gramatical sau al topicii). 42. Formuleaza propozitii simple sau dezvoltate cu 3, 4 cuvinte.Practici de sprijin •  Folositi în mod constant în vorbire descrierea rutinelor zilnice: „Ne-am trezit dupa somnul de amiaza si ne pregatim sa mergem la joaca: mai întâi mergem la baie, ne spalam, apoi ne schimbam hainele…” • Când adresati copilului întrebari, alocati timp suficient pentru ca acesta sa va raspunda. • Angajati copilul în conversatii si adresati întrebari deschise, fara sa încurajati raspunsuri monosilabice. • Jucati cu copilul jocuri de tip: „Eu spun una, tu spui mai multe”. • Acceptati acest moment al opozitiei traversat de copil. • Reformulati întrebarile în forma corecta. • Utilizati propozitii dezvoltate în comunicarea cu copilul. Încurajati exprimarea copiilor în propozitii complete.

               Reper 5: Copilul ar trebui sa fie capabil sa-si extinda progresiv vocabularul.

                  Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 44. Vocalizeaza folosind vocale neclare, apoi clare („a, e, i, o , u”). 45. Gângureste folosind mai multe sunete („bbb”, „ppp”, „mmm”). 46. Articuleaza vocale cu consoane si le diferentiaza (a se articuleaza cu m, n, p, b, t, d). 47. Repeta în mod spontan aceeasi silaba de doua, trei ori (ma, ma, ma) – lalalizeaza. 48. Repeta sunetele emise de alte persoane. 49. Foloseste cuvinte cu rol de propozitii si le combina cu gesturi („Pisica pa-pa”, „Fata buf”). 50. Foloseste un numar de cuvinte usor de decodificat („mama, tata, apa”) – 10-12 cuvinte si onomatopee.Practici de sprijin • Vorbiti cu copilul, inversând rolul de vorbitor/auditor, chiar si înainte ca acesta sa foloseasca cuvinte; în exersarea vocalelor dvs. puteti avea rol de model. • Asigurati copilului un mediu bogat în stimuli auditivi (muzica, comunicare interumana). • Dati sens încercarilor de comunicare ale copilului (be, be – bebe). • Extindeti încercarile copilului de a utiliza cuvinte (mama). • Modelati vorbirea copilului repetând în forma corecta cuvintele pronuntate gresit de catre acesta. • Demonstrati întelegerea enunturilor folosite de copil. Apreciati încercarea de a comunica în propozitii. Reluati propozitia în forma corecta si încurajati copilul sa repete cuvântul nou. • Jucati cu copilul jocuri cu cuvinte. Aratati diferite obiecte, le denumiti, încurajati copilul sa le repete, având la dispozitie carti sau imagini adecvate.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 51. Foloseste deseori cuvinte noi în experientele zilnice. 52. Foloseste cuvinte bisilabice, trisilabice. 53. Comunica folosind propozitii din 2, 3 cuvinte. 54. Verbalizeaza experientele senzoriale gustative (acru, dulce, amar, sarat), odorifice (miros de floare, de parfum), auditive, tactile (dur, neted…) sau vizuale (denumind întâi culorile vii). 55. Întreaba pentru a cunoaste denumirea obiectelor, evenimentelor noi („Ce este?”, „Cum se numeste?”)Practici de sprijin •  Utilizati modalitati diferite de a exprima aceleasi lucruri, expuneti copilul unui vocabulary cât mai divers. Laudati folosirea cuvintelor noi de catre copil în situatii si contexte diferite. • Jucati jocuri de despartire a cuvintelor în silabe, pentru a facilita pronuntia cuvintelor alcatuite din mai multe silabe. • Extindeti propozitiile construite de copil, transformându-le în propozitii dezvoltate; rearanjati topica atunci când este cazul. • Jucati jocuri de tipul „Saculetul fermecat” pentru dezvoltarea capacitatii de exprimare a experientelor senzoriale. Initiati jocuri fizice/de explorare/senzoriale dând copilului sansa sa verbalizeze experientele traite. • Oferiti copilului explicatii adecvate nivelului de întelegere: de ex. aratati modul de functionare, utilitatea obiectului respectiv.

                 Participarea în experiente cu cartea; cunoasterea si aprecierea cartii

            Reper 6: Copilul ar trebui sa manifeste interes pentru carte si tiparituri.

    Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 56. Exploreaza cartile cu toate simturile (vaz, tactil, gust, olfactiv). 57. Se bucura când atinge si cara/ transporta/ manipuleaza carti. 58. Aduce adultului carti pentru a-i fi citite. 59. Indica preferinte pentru anumite carti.Practici de sprijin • Alegeti si oferiti copilului carti cartonate, din material plastic sau care combina diferite texturi (material lucios, suprafete netede, lâna, pâsla etc.). • Asigurati în camera copilului sau într-un loc din casa o minibiblioteca pentru acesta; este suficienta aranjarea câtorva carti pe rafturi deschise promovând utilizarea lor independenta de catre copil. • Ramâneti în contact vizual si chiar tactil cu copilul (tineti-l de mâna, în brate) atunci când cititi. • Alegeti carti cu rime simple, text predictibil, câteva cuvinte pe pagina.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 60. Este atras de carti, reviste, imagini si le priveste/rasfoieste fara sa fie asistat. 61. Când priveste împreuna cu adultul o carte, „comenteaza” pozele, imaginile. 62. Alege carti pentru a-i fi cumparate daca i se spune sa-si aleaga un obiect preferat.Practici de sprijin • Puneti la dispozitia copilului diferite materiale tiparite (carti de povesti cu/fara imagini, manuale, reviste, albume de fotografii), rasfoiti si discutati împreuna. Stati aproape de el si oferiti-i ocazia de a privi împreuna cu dumneavoastra paginile si imaginile cartii. Oferiti-i ocazia sa tina el/ea cartea sau sa dea paginile. • Initiati si încurajati comentariile copilului si asocierile dintre cartile citite si experienta sa de viata. • Cititi copilului în fiecare zi 30 de minute.

                  Reper 7: Copilul ar trebui sa fie interesat de citit

       Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 63. Exprima stari de spirit când i se citeste (gângureste, zâmbeste…). 64. Indica imagini de pe carte daca acestea sunt denumite. 65. Se concentreaza pentru perioade scurte de timp atunci când se uita pe carti. 66. Urmareste si „citeste imaginile” cartii preferate asistat de un adult.Practici de sprijin • Alegeti carti cu imagini, fotografii si imagini de copii si adulti, cu imagini ale obiectelor similare mediului imediat al copilului. • Denumiti imaginile cartilor, revistelor pe care le rasfoiti împreuna cu copilul si încurajati copilul sa faca acelasi lucru. • Oferiti copilului sansa de a interactiona cu carti de câte ori îi face placere, în momentele în care este odihnit si binedispus. • Creati o carte/o poveste în care personajul principal sa fie copilul si întâmplarile de peste zi; folositi fotografii ale copilului pentru a ilustra cartea.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 67. „Citeste” cartea preferata unui adult sau siesi. 68. Doreste ca povestea preferata sa îi fie citita în mai multe rânduri. 69. Retine cuvinte, expresii din povestea preferata.Practici de sprijin • Când cititi copilului schimbati rolurile, astfel încât copilul poate deveni povestitor si adultul poate asculta povestea. • Acceptati rugamintea copilului de a reciti de mai multe ori o poveste preferata. • Folositi în vorbirea curenta fraze, expresii din povesti; amintiti copilului despre ce poveste este vorba.

                    Dezvoltarea capacitatii de discriminare fonetica; asocierea sunet – litera                   

                    Reper 8: Copilul ar trebui sa identifice diferite sunete ale limbii.

       Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 70. Imita sunetele emise de alte persoane. 71. Începe sa constientizeze diferenta dintre sunete si sa reactioneze diferit la acestea (sunetul unui tunet poate sa sperie). 72. Recita cu placere rime, împreuna cu adultul.Practici de sprijin • Vorbiti cu copilul într-un ritm moderat, în scopul inteligibilitatii pronuntiei. • Jucati jocuri pentru dezvoltarea capacitatii de discriminare auditiva (ex. jocuri cu sunete produse de diferite instrumente muzicale: batem la tobe, suflam la fluier, cântam la orga sau cele produse de diferite obiecte din gospodarie). Atentionam copilul când ascultam muzica si ritmam cu tapotari în acord cu sunetele muzicii. • Recitati copilului versuri simple sau cântati împreuna cântece pentru copii. Încurajati-l sa recitati împreuna.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 73. Completeaza versurile familiare prin continuarea versului început sau a cuvântului final. 74. Recita sau cânta rime familiare individual sau împreuna cu alti copii.Practici de sprijin • Repetati împreuna poezii si cântece cunoscute. Daca sesizati ca versurile îi sunt cunoscute, lasati copilul sa continue, fara a-l corecta. Reluati, fara a insista/forta copilul. • Jucati jocuri de tip karaoke sau încercati împreuna sa fredonati versurile având la dispozitie doar linia melodica (negativul). • Puneti la dispozitia copilului casete de muzica pentru copii. Ascultati si fredonati împreuna.

                   Reper 9: Copilul ar trebui sa puna în corespondenta simboluri abstracte cu sunete.

       Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 75. Imita sunete pe masura ce urmareste pe carti diferite obiecte sau cuvintele asociate lor (imaginea unui tren, cuvântul tren, asociat cu UUU…). 76. Cere sa i se citeasca diferite cuvinte dintr-o carte (titlul, anumite pagini favorite).Practici de sprijin • Stimulati copilul sa verbalizeze imaginile întâlnite; apreciati nivelul sau de comunicare. • Cititi copilului respectând alegerea sa; ajutati-l sa decida asupra lecturilor favorite.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 77. Cânta sau recita cântece si poezii care includ sunete/litere („A, a, a, acum e toamna, da”). 78. Începe sa spuna ca „scrie” când deseneaza.Practici de sprijin • Cântati împreuna cântece care includ sunete (diferite onomatopee, vocalele, alfabetul). • Oferiti-i ocazii de a va povesti despre ce anume a „scris” în desenul sau, unde anume pe foaia de hârtie, cui a vrut sa scrie, etc. „Scrieti” alaturi de el, pe aceeasi pagina (daca va da voie).

                      Reper 10: Copilul ar trebui sa aprecieze si sa foloseasca limbajul scris si tiparitura în fiecare zi

       Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 79. Manipuleaza cartile specifice vârstei (din material textil, carton tare sau plastic) si învata sa le pozitioneze corect. 80. Învata sa întoarca paginile cartii cu asistenta. 81. Se concentreaza pe imagini sau pe sunetele emise de carte.Practici de sprijin • Adultul reprezinta un model pentru copil în modul în care pozitioneaza cartea, întoarce paginile, întretine/respecta cartea. • În timp ce cititi copilului, exersati sustinerea, pozitionarea corecta si întoarcerea paginilor cartii. • Puneti la dispozitia copilului diferite tipuri de carti: tridimensionale, care emit sunete, care contin texturi diferite – pe care le puteti explora împreuna.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 82. Învata sa întoarca paginile cartii una câte una. 83. Pozitioneaza corect cartile când le exploreaza independent.Practici de sprijin • Puneti la dispozitia copilul carti de diferite marimi si materiale si încurajati-l sa le utilizeze în activitatea sa zilnica. Lasati-l sa tina cartea, sa întoarca paginile. Apreciati copilul în încercarea sa de a întretine cartea. • Ajutati copilul sa corecteze pozitia în care sustine cartea. Reluati conceptele de autor, titlu, coperta.

                   Reper 11: Copilul ar trebui sa foloseasca mesajele scrise/vorbite pentru scopuri variate.

       Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 84. Se amuza când rasfoieste carti tridimensionale sau care emit sunete. 85. Rasfoieste cu placere carti despre rutine zilnice (servirea mesei, spalatul).Practici de sprijin • Cititi copilului cu bucurie, râdeti împreuna, învatati-l ca lectura produce bucurie, amuzament. • Cititi copilului carti diferite. Faceti legatura cu experienta de viata a copilului.

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 86. Utilizeaza imagini pentru a descrie anumite actiuni (ex. la vederea imaginii unui alergator, copilul spune „Alearga”). 87. Completeaza o poveste cunoscuta privind imaginile acesteia.Practici de sprijin • Priviti împreuna fotografii, imagini si descrieti-i copilului ce reprezinta sau actiunile pe care le realizeaza personajele acesteia. Solicitati-i copilului sa va vorbeasca despre ceea ce vede. • Utilizati în jocurile de grup jetoane cu imagini si cuvântul corespunzator. • Rasfoiti împreuna carti cu text si imagini, jucând cu copilul atât rolul de povestitor cât si pe cel de ascultator.

                      Reper 12: Copilul ar trebui sa utilizeze diferite modalitati de comunicare grafica.

       Copii cu varsta de 0 – 18 luni

Indicatori 88. Lasa urme prin apasare în plastilina, coca de modelat; lasa amprente colorate cu ajutorul degetelor pe coli de hârtie. 89. Apuca si tine în mâna diferite instrumente de scris: creioane cerate, markere, creioane colorate mai groase. 90. Mâzgaleste spontan (face „ghemuri” pe hârtie). 91. Imita miscarea verticala pentru a trasa linii pe hârtie.Practici de sprijin • Puneti la dispozitia copilului materiale care sa permita exersarea musculaturii fine. Încurajati copilul mic sa manânce cu mâna. • Asigurati copilului un spatiu cu instrumente pentru scris si foi mari. • Încurajati copilul atunci când doreste sa utilizeze instrumente de scris. • Jucati-va cu copilul si scrieti linii verticale pe suprafete diverse, atât plane cât si verticale (ex. pe sevalet) sau coli mari de hârtie prinse pe perete, la înaltimea convenabila pentru copil).

Copii cu varsta de 19 – 36 luni

Indicatori 92. Mazgaleste si lasa urme pe hârtie cu un anumit scop. 93. Descrie ceea ce a desenat/scris sau ce a reprezentat. 94. Foloseste corect instrumente de scris diferite: creioane, creioane cerate, pensula. 95. Traseaza linia orizontala. Face puncte. Deseneaza cercul. 96. Coloreaza nerespectând conturul. 97. Deseneaza conturul mâinii cu ajutor.  Practici de sprijin • Dati copilului posibilitatea de a desena pe suprafete mari. • Scrieti pe lucrarea copilului comentariile si descrierea pe care o face acesta. • Desenati împreuna, astfel încât copilul sa poata observa pozitia instrumentelor de scris, a modului de apucare a acestora si pozitia corpului. • Asigurati copilului suprafete diferite pentru exersarea scrisului si desenului (la masa, pe sevalet, pe placi de faianta cu acuarele, pe perete acoperit, vara cu apa, etc.). • Nu insistati asupra respectarii coloratului în contur în aceasta etapa de vârsta. Puneti la dispozitia copilului pentru scris foi A3 sau suprafete mari. • Ajutati copilul sa deseneze pornind de la conturul mâinii, în locul degetelor fete cu diferite expresii faciale (bucurie, tristete).