Calendar și informații activități luna APRILIE 2022

EtapaPerioada derularii  ResponsabilLocul de desfasurare
  Activitati de informare  01-30.04.2022  Responsaibil activitati informare – Macoviciuc Sorina  Comuna Garoafa  
Activitati de recrutare grup tinta  01-30.04.2022Responsabil grup tinta- Florin HrehoretCresa Bizighesti, com. Garoafa
Activitati de informare si consiliere  07-15.04.2022Expert consiliere si Responsabil activitati informare  Cresa Bizighesti, com. Garoafa

Documente necesare la inscrierea in grupul tinta:

–           Copie a cartii de identitate a părinților/ tutorilor ai antepreșcolarilor/persoanelor care au în grija copilul cu parinți plecati la munca în strainatate in vederea demonstrarii resedintei sau domiciliului in regiunea in care se implementeaza proiectul;

–           Copie a certificatului de nastere al copilului;

–           Copie a certificatului de casatorie, daca este cazul (daca numele parintelui din certificatul de nastere al copilului nu mai corespunde cu cel din cartea de identitate a parintelui).

In baza acestor documente se va intocmi dosarul de inscriere care va contine:

1.         Formularul de inregistrare individual a participantilor la operafiunile finantate prin POCU

2014-2020. – Anexa 8

2.         Cerere lnscriere

3.         Acord de consimtamant privind prelucrarea datelor cu caracter personaI

4.         Declaratia privind evitarea dublei finantari

5.         Declaratia pe propria raspundere privind provenienta copilului sprijinit de familii vulnerabile

6.         Declaratie de Angajament

Criterii generale si specifice de recrutare

Grupul țintă 1 este format din copii antepreșcolari cu vârsta 0-2 ani care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  1. au domiciliul stabil în județul Vrancea sau regiunea Sud-Est (regiune mai puțin dezvoltată)
  2. la intrarea în proiect să aibă vârsta între 0-2 ani; 3 ani neimpliniti la data intrarii in operatiunea finantata;
  3. la intrarea în proiect, nu erau înscriși într-o creșă.

Grupul țintă 2 este format din părinți/ tutori ai antepreșcolarilor/persoana care are în grija copilul cu parinți plecati la munca în strainatate care îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  1. au domiciliul stabil in judetul Vrancea sau regiunea Sud-Est (regiune mai putin dezvoltata)
  2. calitatea de parinti/tutori ai anteprescolarilor/persoane care au în grija copilul cu parinti plecati la munca în strainatate

Având în vedere faptul ca operatiunile din cadrul acestui proiect se adreseaza copiilor anteprescolari cu vârsta din intervalul 0-2 ani, care nu pot fi selectati pentru a beneficia de sprijin în cadrul serviciilor de educatie si îngrijire prin aplicarea unor criterii specifice aplicabile în mod direct copiilor vizati (datorita vârstei foarte mici a acestora si a imposibilitatii utilizarii formelor normale de comunicare prin intermediul documentelor), criteriile de selectie vor avea în vedere mama, sau dupa caz, tatal/tutorele legal al copilului.

Proiectul vizeaza un grup tinta în componenta caruia minimum 73 copii anteprescolari cu varsta 0-2 ani beneficiaza de sprijin pentru participarea la programe de educatie (EICP), minimum 23 copii vor fi romi (31,5%) si minimum 12 vor fi selectati din mediul rural (16,4%).

Criteriile de selectie utilizate vor fi cele din Anexa 4 – Criterii de selecție aplicabile în mod unitar în cadrul operațiunilor care vizează furnizarea de servicii de educație și îngrijire pentru copii de vârstă antepreșcolară în cadrul grupelor de creșă , având în vedere faptul că operațiunile din cadrul POCU, Axa Prioritară 6, OS 6.2., se adresează copiilor antepreșcolari cu vârsta din intervalul 0-2 ani, care nu pot fi selectați pentru a beneficia de sprijin în cadrul serviciilor de educație și îngrijire prin aplicarea unor criterii specifice aplicabile în mod direct copiilor vizați (datorită vârstei foarte mici a acestora și a imposibilității utilizării formelor normale de comunicare prin intermediul documentelor), criteriile de selecție vor avea în vedere mama, sau după caz, tatăl/tutorele legal al copilului.

 În funcție de statutul pe piața muncii al mamei sau, după caz, al tatălui/reprezentantului legal, sunt aplicabile 2 seturi de criterii:

  1. Mama sau, după caz, tatăl/reprezentantul legal nu este angajat(ă)
  1. Primul criteriu privește statutul pe piața muncii. Mama sau, după caz, tatăl/reprezentantul legal care nu este angajat(ă) trebuie să se înregistreze la Serviciul Public de Ocupare (AJOFM/ALOFM). Pentru a beneficia de servicii de creșă în cadrul prezentului apel, mama/reprezentatul legal (al copilului beneficiar al serviciilor de creșă) care nu este angajat(ă) – beneficiar(ă) sau nu de prestații sociale – trebuie să se înregistreze la AJOFM/ALOFM în vederea includerii într-un program de măsuri active de ocupare (informare și consiliere profesională, formare profesională, medierea muncii, subvenționarea locului de muncă, acordarea de subvenții de mobilitate, măsuri de acompaniere destinate tinerilor cu grad de ocupabilitate C sau D, respectiv „greu ocupabil” și „foarte greu ocupabil” etc.).
  2. Al doilea criteriu are în vedere situația venitului, în cazul părinților care beneficiază de prestații sociale. Conform Hotărârii Guvernului nr 1252/2012 de aprobare a Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, capitolului VII. “Finanţarea creşelor şi a altor unităţi de educaţie antepreşcolară” părinţii/reprezentanţii legali sunt obligaţi la plata unei contribuţii lunare, a cărei valoare este stabilită prin dispoziţie a primarului în funcţie de numărul de copii din familie şi de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioadă de şase luni anterioară înscrierii copilului, certificat prin adeverinţa de venituri pentru fiecare dintre părinţi/reprezentanţi legali.

Prioritate în acordarea sprijinului vor avea, din această perspectivă, acei copii care provin din familii cu venituri sub 699 lei/lună, urmați de cei din categoria 700 lei până la valoarea unui salariu minim brut pe economie (în valoare de 2300 lei pentru anul 2021). Punctul de referință pentru salariul minim pe economie va fi cel în vigoare în perioada de implementare a proiectului, la momentul selectării grupului țintă.

Factor de prioritizare: proveniența copilului sprijinit din familii vulnerabile, inclusiv roma.

Se va folosi următoarea delimitare conceptuala pentru clarificarea semnificației „familii vulnerabile”: copii antepreșcolari care provin din familii care îndeplinesc una sau mai multe dintre următoarele condiții: trăiesc în zone defavorizate; trăiesc în zone izolate geografic, în zone rurale; provin din familii cu statut socio-economic scăzut (sărace); aparțin minorității rome sau unor grupuri marginalizate sau subreprezentate; au dizabilități sau cerințe educaționale speciale; se află temporar sau permanent într-o stare de sănătate afectată; provin  din familii monoparentale; au unul sau ambii părinți plecați de acasă (ex: la muncă în străinătate/în altă localitate); sunt imigranți; provin din familii cu un nivel scăzut de educație a părinților; sunt în alte situații demonstrabile de risc educațional.

Pentru toate situațiile de vulnerabilitate enunțate este necesară demonstrarea cu documente încadrarea în fiecare caz aplicabil. Categoriile de părinte/reprezentant legal al copilului beneficiar de servicii de creșă sunt prezentate mai jos, în relație cu documentele justificative corespondente:

Categorii de părinte/reprezentant legal al copilului beneficiar de servicii de creșăDocumente justificative
Persoane care câștigă salariul minim pe economieStatul de salariu
Persoane beneficiare ale venitului minim garantat (VMG), ASF (alocației de susținerea familiei);Decizia de acordare a prestațiilor sociale
Lucrători pe cont propriu în agricultură;Declarație pe propria răspundere
Tinere mame din centre de plasament;Declarație pe propria răspundere
Tinere mame care au părăsit sistemul de protecție a copilului;Declarație pe propria răspundere, certificatul de naștere al copilului
Persoane fără adăpost stabil;Declarație pe propria răspundere (dacă este posibil)
Mame adolescente;Cartea de identitate, certificatul de naștere al copilului
Persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice;Certificat medical
Persoane lipsite de libertate sau aflate sub control judiciar;Cazier judiciar sau decizia curții
Persoane aflate în evidențele serviciilor de probațiune;Cazier judiciar sau decizia curții
Mame victime ale violenței domestice;Înregistrarea la adăpostul pentru victimele violenței domestice, certificat medical (dacă este posibil)
Părinții/reprezentanții legali ai copiilor care nu au contractul de munca suspendat (excepție fac părinții care in maxim 3 luni urmează sa se reîncadreze in munca);  Decizia angajatorului sau echivalent
Părinții care nu au un loc de munca, dar care se afla in căutarea unui loc de munca (fapt care poate fi dovedit cu adeverința de la Agenția Județeana de Ocupare si Formare Profesionala);  Adeverință de la AJOFM
Mamele care sunt eleve sau studente la forma de zi (adeverința de la unitatea de învățământ frecventatăAdeverință de la instituția de învățământ
RomaDeclarație pe propria răspundere
ImigranțiDocumente eliberate de autoritățile relevante
Alte categorii de persoane vulnerabileDeclarație pe propria răspundere sau documente eliberate de autoritățile relevante
  1. Mama sau, după caz, tatăl/reprezentantul legal este angajat(ă) și câștigă salariul minim stabilit pe economie la nivel național (în valoare de 2300 Lei BRUT)

Dacă mama sau, după caz, tatăl/reprezentantul legal este angajat(ă) și câștigă salariul minim stabilit pe economie la nivel național, copilul este eligibil pentru servicii de creșă, dar părinții nu trebuie să fie implicați în măsuri de ocupare.

Factor de prioritizare: proveniența copilului sprijinit din familii vulnerabile, inclusiv roma – a se vedea setul de criterii de mai sus.

Activitatea de informare si consiliere

Desfasurarea activităților de informare si consiliere a părinților/tutorilor/reprezentanților legali ai copiilor constă in trei sesiuni de informare si consiliere care se vor realiza in baza unei planificari ce va fi comunica tuturor participantilor si vor fi organizate pe parcursul a cate trei zile fiecare.

Membrii grupului tinta vor fi implicati in toate activitatile proiectului si vor participa la sesiunile de informare si consiliere in vederea sprijinirii participarii la învatamântul anteprescolar, vor primi consiliere si educatie pentru parinti si îngrijitori privind sanatatea, igiena, nutritia si etapele importante în dezvoltarea copiilor, în special pentru comunitatile rurale si vulnerabile.

              In cadrul serviciilor educationale oferite anteprescolarilor in unitatea de cresa nou infiintata copilul va fi plasat în centrul procesului educational urmarindu-se primordial interesul superior al copilului, starea de bine a acestuia, bucuria si placerea de a învata.

Parintii participanti vor primi informatii referitoare la: rolul lor in procesul instructiv educativ al copiilor, despre rolul educatiei timpurii in viata copiilor, despre rolul creselor si anume acela de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de ingrijire, supraveghere si educatie timpurie copiilor de varsta anteprescolara (0-2 ani).

Aceste sesiuni vor avea rolul de a implica parintii in educatia timpurie a copiilor, de a sublinia importanta oferirii unui mediu familial stabil, la importanta transmiterii valorii educatiei;

Scopul activitatii este ca parintii anteprescolarilor sa fie implicati intr-o relatie socioeducativa stransa cu copilul, dar si acela de a capacita functiile parentale precum si acela de a preveni disfunctionalitatile precoce de dezvoltare ale copilului, a disfunctionalitatilor din cadrul relatiei parinte-copil, a potentialului de inadaptare si excludere sociala a copilului si parintilor sai.