Ce sunt nutrienții în alimentația copilului?

Copilul va trece într-un timp foarte scurt de la alimentația la sân sau cu formula de lapte, la mâncare pentru bebeluși și apoi la mâncare normală, conform recomandărilor medicului.

De la naștere până la împlinirea vârstei de 3 ani un copil își dublează înălțimea, crește de aproximativ 5 ori în greutate, iar creierul i se mărește de aproximativ 4 ori. Pentru toate acestea organismul copilului are nevoie de un nivel mai mare de nutrienți esențiali – substanțe hrănitoare: proteine, vitamine, minerale, acizi grași esențiali, dar și de energie mai multă decât un adult.

Este important ca necesarul de vitamine și minerale să fie asigurat prin alimentație și nu prin administrarea de suplimente de vitamine, deoarece copiii au tendința de a fi supuși toxicității acestora și atunci când o faceți este bine să aveți recomandarea medicului. Necesarul de vitamine și minerale se poate obține destul de ușor, pregătind mâncăruri, care includ o varietate de alimente și după metode care le păstrează cât mai bine calitățile nutritive.

Cele mai importante vitamine și mineralele implicate în procesul de creștere și care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică a copilului sunt: complexul de vitamine B, vitaminele A, C, D și E, calciul, fierul și zincul. O lipsă cât de mică din aceste substanțe, absolut necesare pentru sănătate, ar putea avea un impact negativ asupra copilului aflat în creștere și ar putea duce în timp la rahitism, anemie, lipsa poftei de mâncare, o rezistență scăzută la boli, apatie, memorie slabă, iritabilitate.