Descriere realizată în scopul informării părinților/tutorilor/reprezentanților legali ai copiilor a următoarelor activități:
A7. Desfășurarea sesiunilor de informare și consiliere
A8. Desfășurarea activităților educaționale pentru copii antepreșcolari
Proiectul „Educație antepreșcolară incluzivă pentru viitor” contribuie la realizarea obiectivului major POCU de dezvoltare a resurselor umane prin creșterea accesului la un sistem de educație, dar și la obiectivul specific POCU 6.2. privind creșterea participării la învațământul ante-preșcolar și preșcolar, în special a grupurilor cu risc de părăsire timpurie a școlii, cu accent pe copiii aparținând minorității roma și a celor din mediul rural.
Pentru a asigura șanse reale de succes școlar încă de la vârste fragede se înființează creșa din satul Bizighești, com. Garoafa, jud. Vrancea, care va oferi servicii de educație timpurie antepreșcolară și nu va percepe nicio taxă de înscriere, școlarizare sau de orice alt tip părinților/tutorilor/reprezentanților legali ai copiilor care fac parte din grupul țintă al proiectului.
Pentru îndeplinirea obiectivul general al proiectului care constă în îmbunătățirea educației ante-preșcolarilor în regiunea Sud-Est, prin implementarea unor instrumente de educare pentru copii, în special pentru grupurile cu risc de părăsire timpurie a școlii, echipa de implementare proiect împreună cu personalul creşei, au în vedere atingerea următoarelor obiective:
stimularea diferenţiată a copilului în vederea dezvoltării sale individuale în plan intelectual, socio- afectiv şi psihomotric, ţinând cont de particularităţile specifice de vârstă ale acestuia şi de potenţialul său evaluat;
realizarea unui demers educaţional bazat pe interacţiunea activă cu adultul, rutina zilnică, organizarea eficientă şi protectivă a mediului şi a activităţilor de învăţare;
promovarea jocului ca formă de activitate, metodă, procedeu şi mijloc de realizare a demersurilor educaţionale la vârstele timpurii;
promovarea interacţiunii cu ceilalţi copii prin activităţi de grup specifice vârstei;
sprijinirea părinţilor şi familiei în educaţia timpurie a copiilor prin sesiuni de informare și consiliere.
Principalele activități din cadrul serviciilor de educație antepreșcolară oferite prin proiectul “Educație antepreșcolară incluzivă pentru viitor” cod SMIS 133243, sunt următoarele:
- organizarea programului educațional, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și psiho-senzorială a copiilor, precum și anticiparea și îmbunătățirea posibilelor deficiențe de dezvoltare;
- asigurarea îngrijirii, protecţiei şi nutriţiei copiilor;
- supravegherea stării de sănătate a copiilor;
- asigurarea serviciilor complementare de consiliere, de educaţie parentală, de informare pentru copii și părinți/reprezentanți legali.
- Activități de îngrijire și supraveghere ale copiilor antepreșcolari
Sunt prevazute următoarele activităţi principale:
Îngrijitorii asigură activitatea de îngrijire și supraveghere a copiilor, ajută la alimentație, programul de igienă personală a copiilor și pregătirea pentru somn a acestora. Asigură curățenia și dezinfecția spațiilor și a dotărilor din unitate;
Asistenții medicali din creşa privată asigură pe tot parcursul activităților îndeplinirea atribuțiilor în ceea ce privește asistența medicală din unitatea de furnizare servicii de educație antepreșcolară. Antepreșcolarii vor avea dosare medicale complete, cu observații pe parcursul frecventării creșei, se vor lua toate măsurile necesare pentru a se menține o stare de sănătate foarte bună în colectivitate;
Zilnic va fi efectuat triajul cu privire la starea de sănătate, intrarea în colectivitate realizându-se
doar cu avize epidemiologice atunci când copiii vor absenta. De asemenea, întregul personal din
creșă va fi supus triajului epidemiologic zilnic de către asistentul medical și se va întocmi un grafic de termometrizare zilnică a personalului.
În mod constant, se va urmări starea de sănătate a copiilor prin cântărire, măsurare și igiena zilnică individuală.
Alimentația copiilor va respecta normativele nutriţionale, medicul si asistentul medical monitorizând în permanență modul în care s-a pregătit, distribuit şi s-a administrat alimentaţia copiilor, în funcţie de vârsta acestora, vor controla zilnic condiţiile de funcţionare a blocului alimentar şi verificat respectarea meniurilor;
Pentru a asigurara un climat sănătos în creșă, asistentul medical va elabora un program de curăţenie şi dezinfecţie zilnică şi săptămânală a spaţiilor. Acesta întocmeşte protocoale de utilizare corectă a soluţiilor de curăţenie şi dezinfecţie, dar şi un grafic de curăţenie și dezinfecţie zilnică, prin care se urmăreşte respectarea sarcinilor de serviciu, menţinerea curăţeniei şi implicit protejarea sănătăţii copiilor, dar și a personalului angajat.
Medicul si asistentul medical realizeaza instructaje periodice cu personalul din unitate privind implementarea normelor igienico-sanitare.
- Activități educative ale copiilor antepreșcolari
Conţinutul educaţiei antepreşcolare se realizează conform Ordinului ministrului Educației Naționale nr. 4.694/02.08.2019 privind aprobarea Curriculumului pentru educaţie timpurie.
Curriculum-ul naţional este centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă,emoţională şi socială a copiilor, respectiv pe evaluarea, diagnosticarea şi remedierea timpurie aeventualelor deficienţe de dezvoltare.
Educatorii-puericultori din creşe au urmărit în permanență stimularea psihomotorie a copiilor în
vederea creşterii gradului de independenţă, au realizat activităţi care vizează dezvoltarea comportamentului socio-afectiv și au asigurat formarea şi perfecţionarea comportamentului verbal.
În cadrul creșei se desfășoară întruniri cu părinții în scopul discuțiilor și acordării de sugestii reciproce cu privire la acomodarea și integrarea optimă a copiilor în colectivitate.
Părinţilor li se vor comunica ori de câte ori este necesar, cel puţin următoarele informaţii, cu acordul directorului creșei/șefului de centru:
a) progresele realizate de copii pe cele 5 domenii de dezvoltare;
b) starea emoţională şi afectivă a copiilor;
c) dificultăţi/deficienţe identificate;
d) orice alte elemente care au necesitat luarea unor măsuri sau a căror cunoaştere de către
părinţi/reprezentanţi legali este necesară pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Sunt prevăzute spre implementare strategii personalizate în demersul educaţional, care valorizează copilul, îl diferenţiază şi îl individualizează potrivit ritmului şi nevoilor proprii, în vederea sprijinirii dezvoltării sale.
În activitatea desfăşurată în unitate se respectă dreptul copilului la joc ca formă de activitate, metodă, procedeu şi mijloc de realizare a demersurilor educaţionale la vârste timpurii, precum şi ca metodă de stimulare a capacităţii şi creativităţii copilului, ca un drept al acestuia şi ca o deschidere spre libertatea de a alege, potrivit nevoilor proprii.
Tipurile de activităţi în care vor fi implicați copiii:
a) jocul cu jucăria, jocul simbolic, jocul senzorial, jocul cu nisip şi apă, jocul de construcţie, jocul didactic;
b) activităţi artistice şi de îndemânare: desen, pictură, modelaj, activităţi practice şi gospodăreşti;
c) activităţi de muzică şi mişcare: audiţii, jocuri muzicale, jocuri cu text şi cânt, cântece,
d) activităţi de creaţie şi de comunicare: povestiri, memorizări, lucrul cu cartea, citire de imagini;
e) activităţi de cunoaştere: observări, lecturi după imagini, activităţi matematice, convorbiri,
jocuri didactice, experimente; formarea unor deprinderi de siguranță prin joc;
f) activităţi în aer liber: plimbări, jocuri la nisipar, jocuri şi întreceri sportive, utilizarea
aparatelor de joacă;
Se urmărește formarea de deprinderi comportamentale în familie și societate, deprinderi de igienă personală și a mediului în care trăim, acasă/la creșă.
- Activități de informare si consiliere a părinților/tutorilor/reprezentanților legali ai copiilor
Sesiunile de informare si consiliere profesionala, sunt organizate in scopul informarii si consilierii parintilor/ tutorilor/ persoanei care are in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate cu privire la educatia parentala si masuri de acompaniere.
In cadrul acestei activitati se vor desfasura activitati de organizare si planificare a sesiunilor de informare si consiliere, alocarea participantilor pe grupe de informare/ consiliere, programarea sesiunilor de informare/consiliere, informarea cursantilor cu privire la programul de informare si consiliere, asigurarea logisticii salilor, pregatirea mapelor de curs.
De asemenea va fi realizat un studiu de analiza a nevoilor de participare la furnizarea de servicii de informare si consiliere a parintilor/tuturilor/ persoanei care are in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate (metodele de instruire) in functie de profilul partcipantilor.
In cadrul acestor sesiuni vor fi acordate materiale suport pentru informarea parinþilor/reprezentantilor legali: mape – 73 buc; brosuri – 73 buc; pixuri – 73 buc.
Parintii participanti vor primi informatii referitoare la: rolul lor in procesul instructiv educativ al copiilor, despre rolul educatiei timpurii in viata copiilor, despre rolul creselor si anume acela de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de ingrijire, supraveghere si educatie timpurie copiilor de varsta anteprescolara (0-2 ani).
Aceste sesiuni vor avea rolul de a implica parintii in educatia timpurie a copiilor.
Rolul sesiunilor de consiliere va fi acela de a sublinia importanta oferirii unui mediu familial stabil, la importanta transmiterii valorii educatiei ;
Scopul activitatii este ca parintii anteprescolarilor sa fie implicati intr-o relatie socioeducativa stransa cu copilul, dar si acela de a capacita functiile parentale precum si acela de a preveni disfunctionalitatile precoce de dezvoltare ale copilului, a disfunctionalitatilor din cadrul relatiei parinte-copil, a potentialului de inadaptare si excludere sociala a copilului si parintilor sai ;
In cadrul acestor activitati fiecare participant va beneficia de servicii de catering/coffee break.
Pe parcursul sesiunilor de informare si consiliere, parintii vor primi informatii referitoare la nediscriminare, egalitate de gen si de tratament egal, etc.
Responsabil activități de informare,
Sorina Macoviciuc